Konst

Vilka olika konstformer finns det? En enkel översikt

Definitionen av konst är mångsidig och omfattar många unika uttrycksformer. Det finns dock i stort sett sju former av konst som faller inom den gemensamma kollektiva definitionen av “konst”.

Konst i alla former är ett uttryck eller en tillämpning av mänsklig kreativitet, skicklighet och fantasi. Konst upplevs vanligtvis visuellt men kan också höras eller avnjutas genom sensorisk beröring. Konst har traditionellt sett uppskattats främst för sin skönhet eller känslomässiga kraft men används nu ofta för politiska uttryck eller sociala kommentarer.

Den mesta konsten kan generellt kategoriseras i de sju olika konstformerna vi kommer att täcka i den här artikeln. Att känna igen och förstå var och en av de distinkta kategorierna av konst gör det inte bara möjligt för oss att njuta av konst mer, utan det spelar även en viktig roll i att hjälpa oss att förstå konstens roll i våra liv och vår historia.

Vilka är de sju olika konstformerna?

Specifika medier och former av konstnärliga uttryck har förändrats genom mänsklighetens historia, men för det mesta faller konst in i en av följande sju klassiska former.

  • Måleri
  • Skulptering
  • Litteratur
  • Arkitektur
  • Bio
  • Musik
  • Teater

Varje konstform upplevs olika och påverkar både våra känslor och upplevelser. Vi kommer att utforska vad varje konstform innebär, dess historia och hur den berikar våra vardagliga liv.

1. Måleri

Man painting on a table

Måleri är bland det första de flesta av oss tänker på när vi hör ordet konst. Det är även bland den vanligaste konstformen som lärs ut till barn redan i förskolan. Många av dagens mest kända samtida konstnärer arbetar i detta medium, inklusive Alec Monopoly, David Kracov, Yoel Benharrouche, Angelo Accardi och Calman Shemi.

Målning är en form konst där man uttrycker sin konstnärliga vision med hjälp av färg som det primära mediet. Konstnärer som huvudsakligen arbetar i detta medium är kända som en målare och framställer sina verk genom att applicera olika färger på en fast yta, vanligtvis en duk, för att producera ett konstverk. Färger som används i den här konstformen är vanligtvis olje-, akryl eller akvarellfärg, men man kan också måla med pigment, färgämnen och bläck eller använda andra material.

Färgappliceringen kan göras på flera olika sätt. Bland annat kan det borstas på, smetas ut, duttas eller stänkas. Måleri är en av de riktigt gamla konstformerna, med grottmålningar som sträcker sig ända tillbaka till förhistoriska tider.

Målningar klassificeras efter både ämne, stil och genre. Målningsämnen faller vanligtvis inom stilleben, landskap, havslandskap, porträtt eller abstrakt. Det finns många målarstilar, inklusive modernistisk, expressionistisk, klassisk, surrealistisk, kubistisk, kinesisk, abstrakt, impressionistisk och många fler.

2. Skulptering

A man with a messy apron looking at a sculpture

Skulptering är en annan gammal form av bildkonst som sträcker sig tillbaka till förhistorisk tid. En skulptur skapar tredimensionella visuella bilder, traditionellt med material som lera, sten, keramik, metaller eller trä.

Kända klassiska skulptörer som Michelangelo och Myron föredrog snidnings- och gjuttekniker med marmor och brons. Många av de mest välkända skulpturerna i världen, som “David”, “Frihetsgudinnan” och “Manneken Pis”, använder dessa material.

Men moderna skulptörer har nästan alla föremål till sitt förfogande för att skapa en skulptur, inklusive metaller, plaster, glas eller hittade föremål. Samtida skulptörer har också ett bredare utbud av tekniker till sitt förfogande, inklusive svetsning, snidning, montering eller modellering.

Samtida skulptörer som Dorit Levinstein kombinerar ofta skulptur med andra medier som akryl- och oljefärger. Gal Yosef, skulpterar digitalt med hjälp av 3D-program innan hans vision förenas som ett fysiskt konstverk.

1917 förändrade Marcel Duchamps “Fountain” allmänhetens uppfattning om vad konst och skulptur var när han avslöjade en skulptur bestående av en färdig porslinsurinal. Definitionen av vad som faller inom kategorin skulptur har fortsatt att expandera sedan dess.

I många kulturer var skulpturer den första och äldsta formen av offentlig konst. Ofta för stora för privata hem, beställdes skulpturer av kungar eller religiösa och politiska ledare och visades på offentliga platser – vanligtvis som uttryck för rikedom, makt, religion eller politik. Många klassiska städer i den antika världen, som Aten, Jerusalem, Istanbul och Rom, är hem för imponerande offentliga skulptursamlingar.

3. Litteratur

Pile of books in a swirl

Litteratur är en konstform som delar berättelser. Det är en konstform av språk och kan både läsas eller talas. Nationalencyklopedin definierar litteratur som “en samlingsbeteckning för texter, både nedskrivna och muntliga, som uppfyller vissa estetiska kriterier”.

Litteraturen korsar alla skrivna språk och omfattar ett brett utbud av skrivna verk, inklusive poesi, essäer, pjäser, biografier, skönlitteratur, facklitteratur, satirer och mer.

Författare skapar konst med litteratur genom att organisera ord som ger njutning, och även om läsning är njutbart, är dessa ord ofta samhällskritik. Många av de mest kända författarna använde språket och det skrivna ordet för att kritisera eller erbjuda en syn på samhället, inklusive George Orwell, Charlotte Brontë och Charles Dickens.

Medan litteraturen står på egen hand som en konstform och är en av de sju olika konstformerna, är den också nära besläktad med teater, poesi, film, musik och det talade ordet.

4. Arkitektur

Majsetic interior of building with ornament arches

Arkitektur är den konstform man passerar varje dag utan att inse eller fullt ut uppskatta den som konstform. Arkitektur är konsten att bygga strukturer, och vi skulle rimligen kunna datera arkitektur tillbaka till den punkt då människan först skapade skydd. Men den vanligare uppfattningen om arkitektur som konstform relaterar egentligen bara till ett fåtal byggnader som är särskilt vackra eller imponerande.

Forntida arkitektoniska bedrifter inkluderar landmärken som de stora pyramiderna, Roms Colosseum, Taj Mahal, Hagia Sophia eller Stonehenge. Moderna arkitektoniska underverk inkluderar Eiffeltornet, Sagrada Família, Sydney Opera House, Louvren, Burj Khalifa och Guggenheim-museet.

Arkitektur tjänar ett funktionellt syfte men är en tidig och konsekvent representation av människans önskan att bygga meningsfulla strukturer genom historien. Arkitektur är både en bruksnödvändighet och en konstform, och som skulptur är den allmänt tillgänglig.

Många av världens mest kända arkitektoniska verk kan lätt ses i större städer över hela världen. Men kända moderna arkitekter som Frank Llyod Wright och Frank Gehry har också genomfört privata bostadsprojekt. Det kan mycket väl finnas lite konst på din egen gata.

5. Film

Close up of a camera shooting a scene of three pairs of feet

Film är den senaste av de sju konstformerna. Filmen skapades för drygt ett sekel sedan och har kanske inte så lång historia som de andra konstformerna på den här listan, men den har snabbt blivit en av de mest populära.

Filmer är en projektion av en tredimensionell värld på en tvådimensionell skärm, en konstform som engagerar våra hörbara och visuella sinnen. Liksom litteratur berättar filmer en historia, men de gör det med både det talade ordet, bildkonst med mera.

Filmen har snabbt utvecklats till att bli den stora bransch vi känner till idag. Filmindustrin sysselsätter professioner inom specialeffekter, animation, smink, kostymer, skrivande, scenografi, partitur, skådespeleri, regi och mer. Många av dessa konstnärliga yrkesverksamma faller under de andra sju breda kategorierna av konst som anges i den här artikeln. Det finns ett brett utbud av kreativa visioner och en skicklighet som ingår i varje filmisk produktion.

Även om filmkonstproduktion kräver många skickliga yrken och roller, anses mästerkonstnären ofta vara regissören. Regissörer som Stanley Kubrik, Alfred Hitchcock, George Lucas och Akira Kurosawa anses vara några av de mest kända genom tiderna.

Även om film ofta inte uppfattas som en av de främsta konstformerna i relation till några av de klassiska formerna, är den utan tvekan en av de mest tillgängliga och populära konstkategorierna i modern tid.

6. Musik

Printed musical note pages

Musik är konsten att arrangera hörbara ljud och vibrationer för att producera en musikalisk komposition med hjälp av elementen melodi, harmoni, rytm och klang. Musik kan använda den mänskliga rösten, instrument eller båda.

Musik är en konstform som är kulturellt universell och närvarande i alla mänskliga samhällen över hela världen. Musik har också starka associationer till religion och är en vanlig del av många religiösa praktiker. När ljud som produceras av stämband och olika instrument kombineras kan de uttrycka skönheten i känslor.

Musik är svårare att datera än bildkonst, men man tror att röstljud spelade en viktig roll i mänsklighetens tidiga kommunikation innan talutvecklingen. Det finns bevis för att våra gamla förfäder skapade musikinstrument med trä, ben, stenar och andra naturliga material.

Numera har moderna musiker en uppsjö av musikinstrument till sitt förfogande för att skapa musik vid sidan av sina röster. Musik definieras av genre, med för många genrer och stilar för att nämna. Populära västerländska musikgenrer inkluderar allt från klassiskt till gospel, rock, pop, hiphop, rap, elektronisk, blues, country, reggae, indie, trap, reggaeton, folk, metal, punk, soul, funk, techno och många fler.

7. Teater

Theatre actors and a ballet dancer on scene

Teater är en konstform där konstnären kombinerar både bildkonst och dramatisk föreställning. Med tiden har definitionen av teater breddats till att omfatta performancekonst. Vanligtvis innefattar det olika konstformer där konstnären eller konstnärerna presenterar eller framför sin konst på en scen.

Teater har varit en del av kulturen sedan de gamla grekerna på 600-talet f.Kr. Teater har sedan dess blivit en av de mest populära underhållningskällorna. Den bredare scenkonsten inkluderar teater och dans, musik, opera, cirkuskonst, musikaler, magi eller illusion, mime, talat ord, dockteater och performancekonst. De traditionella grekiska klassificeringarna av teater: drama, tragedi och komedi, gäller fortfarande för många moderna produktioner.

Teater inkluderar ofta de andra sju olika konstformerna i sitt totala paket, med musik, scenografi och litteratur som ofta används som inslag i teaterproduktion. Andra former av dekorativ konst som kostymtillverkning bidrar också till helhetsupplevelsen. Teaterföreställningar har också hållits i några av historiens mest spektakulära arkitektoniska miljöer som Pompei och andra berömda antika grekiska och romerska amfiteatrar.

Många olika konstnärer har bidragit till skapandet av teateruppsättningar. Noterade teaterartister inkluderar dramatiker som William Shakespeare, kompositörer som Andrew Lloyd Webber, såväl som regissörer och tradegiförfattare som Lee Strasberg, Laurence Olivier och Julie Andrews.

Slutsats

Det är väldigt svårt att bara peka ut ett svar när man frågar vad som är den mest populära konstformen. Svaret är verkligen subjektivt och förändras hela tiden. Men de sju konstformer som tydligast visar oss hur historien och samhället har förändrats över tid är utan tvekan film, måleri, arkitektur, skulptering, litteratur, teater och musik.