Konst

Vad gör en bra konstnär? 9 egenskaper konstnärer besitter

För sex år sedan påstod en överraskande studie från Laboratory of Experimental Psychology vid universitetet i Leuven i Belgien att hjärnan hos konstnärer och icke-konstnärer kan vara fundamentalt olika. Genom att jämföra hjärnskanningarna av 44 konstnärliga och okonstnärliga deltagare fann forskarna att konstnärerna hade mer grå substans i vissa delar av deras hjärnor, men de kunde inte dra slutsatsen om dessa skillnader var medfödda eller inlärda över tiden.

Trots att de studerats i århundraden förblir mycket av det som definierar en sann konstnär ett mysterium. När forskare fortsätter att brottas med vetenskapen om kreativitet, kanske vi kan hitta några av de svar vi letar efter genom att fråga konstnärer direkt. Vi intervjuade nio målare, fotografer, skulptörer, papperskonstnärer med mera för att ta reda på vad de anser vara gemensamma egenskaper hos stora konstnärer.

Upptäck konstkurser online

Utforska tusentals onlinekurser inom fotografi, illustration, design och mer på Skillshare.com.

De är envisa

“Om jag var tvungen att begränsa det till en sak”, säger målaren Nick Runge till frågan om egenskaperna hos en konstnär, “tror jag att det skulle vara förmågan att “försöka igen” som stora konstnärer delar – att vara envis. Hårt arbete och dedikation är naturligtvis viktigt, men det är svårt att vara dedikerad efter en viss punkt, och ingenting slår hårdare än en uppgift som börjar verka omöjlig. Tvivlet smyger sig på.”

“Oavsett om det är en viss önskad känsla som inte lyckas förmedlas eller ett tekniskt problem med bilden kan en uppgift som verkar tydlig nog till en början snabbt bli en mardröm, och förmågan att fortsätta “resa sig upp igen” är monumental”, tillägger han.

Runge konstaterar att “det gör så ont i början när saker inte fungerar med en målning.” Men, säger han, “Det blir bättre, och så småningom gör de små misslyckandena inte lika ont. Den förmågan att försöka igen blir starkare. Klyscha eller inte, res dig upp och försök igen – och igen.

De har passion

“Jag personligen känner att målning är lika mycket en nödvändighet som att äta och andas”, säger målaren Lola Gil. “Det får mig att känna mig lugn och ger mig mål. Jag känner hela tiden att det finns så mycket jag behöver utforska. Det finns så lite tid och så mycket att dela.”

“De flesta artister jag känner tänker inte ens på de timmar de ägnar sitt arbete. De delar det behovet av att få ut de kreativa tankarna ur deras sinnen och in i den fysiska världen”, råder Gil när hon överväger en konstnärs egenskaper. “Att ha den djupa önskan är en gåva, och den kommer att hålla dig vaken om nätterna tills du är nöjd med det du har skapat.”

Prova på att teckna

Lär dig grunderna och kom igång med den populäraste kursen inom teckning på Skillshare.com.

De har viljan att utvecklas

“Jag tror att alla stora konstnärer har en djup önskan att utvecklas och en förståelse för att det aldrig riktigt finns en “målgång” när det kommer till konst, säger fotografen Sean Mundy när han bedömer konstnärlig mening. “Det är osannolikt att du någonsin kommer att känna dig så bra att du inte kommer att fortsätta känna lusten att överträffa dig själv. Stora konstnärer arbetar för att göra bättre verk; de är processdrivna, inte målstyrda. Att bli bättre i din process kommer i slutändan att leda till slutförandet av mål, så att fokusera på medlen för att komma dit du vill vara är alltid det bättre valet.”

De är flexibla

“Jag tror att en egenskap som stora artister delar är flexibilitet. Det är förmågan att improvisera och riffa på idéer, förmågan att göra nytt och intressant arbete och förmågan att leva en okonventionell livsstil, säger skulptören Michael Alm om konstnärliga egenskaper. “Alla dessa färdigheter kokar ner till flexibilitet. Du måste hela tiden utveckla din röst och din stil – annars stagnerar du. Anpassning är nyckeln.”

De provar nya saker

“En av de viktigaste egenskaperna för en konstär att ha är ren vilja, men även ett behov av att prova nya saker. Det är förmågan att uppleva nya sensationer och känslor, att kasta sig in i nya saker och försöka göra bekanta saker på olika, originella sätt. Det är så vi utvecklar nya idéer och fördjupar våra synpunkter”, förklarar textilskulptören Vanessa Barragão.

“Att testa nya saker är hur lär vi oss det vi verkligen vill kunna. Det är så vi finner oss själva. Jag utvecklade mitt uppdrag som konstnär genom att experimentera med konstgjort avfall som ett material för att skapa arbete. Genom att prova något nytt insåg jag att målet var att öka medvetenheten om föroreningar och statusen för våra korallrev.”

“En önskan om att innovera inom ditt medium är ett måste”, säger pappersskulptören Joey Bates. “Jag tror att de största skaparna har varit villiga att göra bort sig, så att säga, då och då. Viljan att tänja på gränser när du har lärt dig reglerna, eller till och med gjort dina egna, är ett måste. De största namnen inom konsten är de som har brutit ny mark under sin era.”

De är dedikerade

“Kreativitet är som balsam för sinnet och själen, men att ta sig an den inre uppmaningen att skapa kräver hängivenhet och styrka”, säger målaren Alexandra Dillon på frågan om en konstnärs egenskaper. “Riktiga konstnärer är de som faktiskt gör jobbet, även när det är svårt att hitta flödet. Att vara en sann konstnär är ett heltidsjobb, inte en hobby. Det tar ofta många år att hitta sin inre röst och skaffa sig färdigheter för att göra den verklig.”

De är självkritiska

“Jag tror att den viktigaste egenskapen som jag har insett bland artister jag beundrar är en evig rastlöshet och en vana av självkritik. Jag är nästan patologiskt oförmögen till att titta på något jag skapade för mer än ett halvår sedan utan att fixera mig vid alla sätt det skulle kunna förbättras”, förklarar den laserskurna skulptören Gabriel Schama.

“Även om jag tillåter mig själv att tycka att någon idé eller del av en design blev bra, är jag djupt motvillig till att kopiera mina tidigare framgångar – inte minst för att det känns tråkigt att göra samma sak om och om igen. Särskilt idag, med sociala medier som uppmuntrar nya konstnärer till att hitta en nisch som fungerar och att fortsätta producera liknande (om inte identiskt) innehåll för att driva “engagemang”, kan det vara svårt att se hur värdefullt det är att fortsätta experimentera och utvecklas.”

De är känsliga

“Den egenskap som alla stora konstnärer delar är sårbarhet”, förklarar smyckes- och glaskonstnären Megan Stelljes. “Detta kan visa sig på många sätt, oavsett om det är genom att vara trogen det du brinner för eller genom att exponera dig själv för att göra ett arbete som låter människor relatera till ett specifikt tema eller objekt. Jag tror att denna sårbarhet och ärlighet är det som skapar en konstnärs “röst” och låter deras arbete sticka ut.”

De är ihärdiga

“När jag tänker på de artister som jag beundrar mest är en av egenskaperna jag märker att de alla har gemensamt är att de hela tiden fortsätter att göra nya saker. Oavsett vad – dagsjobb, jakten efter extraknäcket, vardagsproblem – har de hållit sin konst vid liv, säger mixed media-konstnären Debra Broz.

“Jag tror att det ibland är lättare att sluta än det är att fortsätta, speciellt när du inte vet om du kommer att tjäna pengar på ett projekt (eller ens gå jämnt upp), eller om någon kommer att vilja visa den konsten du gör, ” förklarar Broz. “Denna typen av uthållighet är verkligen värdefull eftersom den håller dig framåt även genom motgångar, överraskningar och alla andra komplicerade saker som kan hända när du försöker att skapa ett verk och visa det.”

När man överväger konst är det lika viktigt att tänka på en konstnärs egenskaper som det är att tänka på konstens egenskaper! Och, som du kanske har märkt, är det svårt att snävt definiera en konstnär. Genom att observera gemensamma drag kan du däremot anta din egen definition och därmed din egen riktning för konstnärskap.

Vill du bli konstnär på heltid?

Betydelsefull konst kräver stora risker–bana väg för sant konstnärskap inom den kreativa industrin med en kurs i hur man försörjer sig som konstnär på Skillshare.com.