Inredning

Vad är eklektisk inredning? 5 tips för eklektisk design

Eklektisk stil är en typ av inredning som blandar olika stilar och motiv för att skapa en unik estetik. Eklektisk design drivs ofta av ett övergripande tema som boho eclectic – som använder samma principer för eklektiska rumsidéer samtidigt som man håller sig till en bohemisk stil – eller glam eklektisk, som använder en mer mättad och livlig palett för att skapa en mer “glamorös” och levande känsla. Termen “eklekticism” kommer från det grekiska ordet eklektikos, som översätts till “selektiv”. Eklektisk design dök upp först på 1800-talet i Europa som ett sätt för arkitekter att skapa unika mönster samtidigt som de behöll en viss traditionell stil.

Eklektisk stil har idag sitt ursprung i Paris under slutet av artonhundratalet och början av nittonhundratalet. En av stadens främsta arkitektur- och designskolor, École des Beaux-Arts, var känd för sitt dekorativa konstprogram där studenter från hela världen samlades på en plats där de kunde samarbeta och uppfinna helt nya stilar. Några av dessa studenter var amerikanska arkitekter som tog tillbaka beaux-art-stilen, vilket gav byggnader en klassisk och historisk stil med uppdaterade, moderna inslag.

3 egenskaper hos eklektisk stil

Eklektisk inredningsdesign har en mångsidig men ändå utvald blandning av estetiska och funktionella egenskaper.

  1. Blandar olika visuella element. Att blanda tryck, mönster och texturer är grunden i eklektisk design. Eklektisk inredning sammanför olika former, kompositioner och designelement som normalt inte skulle komplettera varandra för att skapa en extra dimension eller ett lager av intresse.
  2. Fusion av modernt och traditionellt. Eklektisk design förenar inredning från olika tidsperioder. Du kanske ser vintagemöbler i kombination med minimalistisk arkitektur. Du kan också se ett badrum i modern stil från mitten av århundradet komplett med accenter från den franska renässansen.
  3. Det är noggrant sammanställt. Eklektisk inredning kan se enkel ut, men dekoratörer måste noggrant kurera de individuella variablerna för att se till att allt fungerar tillsammans. Det finns ofta ett förenande element eller tema, som färg, struktur eller en specifik fokuspunkt.

5 tips för att dekorera i eklektisk stil

Här är en översikt över några tips som hjälper dig att designa din eklektiska interiör.

  1. Välj en sammanhållande färg. En färgpalett kan hjälpa till att knyta ihop de många olika delarna i ditt rum. Välj några färger att upprepa genom hela din inredning. Du kan upprepa dessa färger i din matta, kuddar, sidobord och golvlampor, speciellt om de kommer från olika designstilar.
  2. Bestäm en fokuspunkt En fokuspunkt som en fondvägg, gallerivägg eller en “statement piece”, ett objekt som står ut, kan hjälpa till att dra uppmärksamheten mot den delen av rummet du vill lyfta fram. Du kan också använda stilen på detta stycke för att styra stilen i resten av ditt rum.
  3. Mixa och matcha mönster, tryck och texturer. Att blanda olika material tillsammans kan ha en betydande inverkan på hur ett rum eller ett utrymme ser ut och känns. Upprepa några av samma omatchade mönster och texturer i hela rummet för att skapa en känsla av visuell harmoni.
  4. Blanda stilgenrer. Eklektiska utrymmen kan innehålla några element av olika stilgenrer. Experimentera med olika kombinationer av samlarföremål eller utvalda föremål för att få en känsla av vad som hör ihop. Till exempel kan ditt franska viktorianska soffbord fungera förvånansvärt bra i ditt art déco-vardagsrum. Din minimalistiska gallerivägg kan vara den perfekta kontaktpunkten för din matsal med Memphis-tema.
  5. Inkludera negativa utrymmen. Negativa utrymmen kan ge betraktarens ögon lite vila ett eklektiskt utrymme. Bryt upp din eklektiska inredning med neutrala färger och tomma utrymmen för att se till att du inte överväldigar ögat eller ger rummet en rörig känsla.