Guider, Konst

Hur ritar man en realistisk näsa? En steg-för-steg guide

Näsor: vi alla har en, och de finns i massor av olika former, storlekar och böjningar. Även om det till en början kan verka utmanande att rita en näsa, gör vi den processen enkel och rolig genom att steg-för-steg gå igenom allt du behöver tänka på.

Hur man ritar en näsa framifrån steg för steg

Här är en enkel steg-för-steg-guide för hur man ritar en näsa framifrån. Nedan kan du se en bild där jag brutit ned näsan i tre olika delar: näsryggen, näsborrarna och nästippen. Att bryta ned objekten du ska rita i flera separata delar underlättar verkligen när du ska rita något, eller i det här fallet, en näsa.

En ritning och förklaring av näsans beståndsdelar


Vi kommer först att använda enkla former som riktlinjer för att rita ut den initiala formen av näsan och för att få till en symmetri vi kan följa.

Jag använde följande material i den här steg-för-steg-guiden:

Steg 1: Börja med en cirkel

Rita en cirkel för nästippen och lägg sedan till två böjda linjer på vardera sida för näsryggen. Se till att dra dina streck med ett lätt tryck, så att du lättare kan sudda och justera senare.

Steg 2: Rita enkla riktlinjer för näsans form

Rita sedan en vågrät linje tvärs över mitten av cirkeln, eller nästippen, och rita även in diamantliknande linjer runt den för att lägga grunden till utkanten av näsborrarna.

Steg 3: Skugga runt näsryggen och nästippen

Börja sedan skugga de yttre delarna av näsryggen och även runt de inre delarna av cirkeln för att bilda en lång U-form. Du kommer lägga märka till att skuggningen är lite tjockare på toppen av näsbryggan. Det beror på att näsbryggan leder in mot ögonbrynsbenet.

Oroa dig inte för att en del av riktlinjerna inte smälter in med skuggningen. Vi kommer att lägga till ytterligare skuggning i nästkommande steg.

Steg 4: Rita ut näsborrarna

Följ diamantformen med pennan för att för att rita in näsborrarna. Nu börjar det äntligen likna något!

Steg 5: Skugga näsborrarna

Skugga näsborrarna, men kom ihåg att lämna några delar orörda så att du senare kan highlighta, eller framhäva, delar av näsan för att göra det mer realistiskt.

Steg 6: Ge näsan mer form

Forma och ge näsbryggan samt nästippen lite tydligare konturer. Du kan skugga lite extra runt överdelen av nästippen för att ge näsan ett lite spetsigare utseende, eller så kan du skugga mitten av cirkeln, eller nästippen, för att ge näsan ett lite plattare utseende.

Använd sedan ett suddgummi för att dutta bort områden som blivit för mörka, linjer som syns genom din skuggning eller områden du bara vill framhäva lite extra.

Steg 7: Smält samman skuggningen

I det sista steget vill du använda en stompf och försiktigt smälta samman skuggningen för att framhäva det som ska föreställa huden på näsan och ge den ett slätare utseende.Är du osäker på hur man gör, kan du lära dig hur man använder en stompf här.

Lägg sedan till några sista detaljer och finslipa områden du har framhävt. Det kan du använda ditt knådgummi för att göra.

Du kan även testa olika typer av diamantformer och cirklar för att skapa annorlunda utseenden på näsor. Experimentera även med skuggningen för att uppnå ett längre, plattare, eller mer definierat utseende på näsan. Lek runt och testa dig fram tills du hittat den perfekta formen du är ute efter.

Hur man ritar en näsa från sidan steg för steg

Före och efter ritning av en näsa från sidan

Många tycker det är svårt att rita näsor, speciellt från sidan. Precis som i tidigare exempel ovan där vi ritade en näsa framifrån, kommer vi även i den här övningen börja med att rita ut enkla former och linjer att använda som riktlinjer för att underlätta hela processen när vi ritar ut den realistiska näsan.

Steg 1: Rita två små cirklar

Hur ma nritar en näsa från sidan steg 1

För att rita ut näsans profil, bör du börja med att rita ut två runda cirklar med ett ganska brett mellanrum mellan de. Föreställ dig att det finns en tredje cirkel mellan de två.

Inför nästa steg, har jag ritat in en triangel i bilden ovan som du kan använda som riktlinje när du ritar ut näsryggen.

Steg 2: Rita in näsryggen, nästippen och näsfåran

Hur ma nritar en näsa från sidan steg 2

Först och främst, för dig som kanske inte vet vad en näsfåra är, är den det område som sträcker sig mellan näsan och läppen.

Rita nu en böjd sluttning över och runt den vänstra cirkeln för att forma näsryggen samt toppen av näsan. Rita sedan in en liten böjning under och efter den vänstra näsborren för att rita in näsfåran. Näsfåran ska inte sträcka sig allt för långt åt varken höger eller vänster. Försök att rita in den någonstans mittemellan de båda cirklarna. 

Steg 3: Rita till näsborren

Hur ma nritar en näsa från sidan steg 3

För att få till näsborren ska du nu rita in en ögla, eller en slinga. Gör den inte för bred eller för stor och försök även i det här steget att hålla dig mittemellan de två cirklarna.

Steg 4: Skugga näsan

Hur ma nritar en näsa från sidan steg 4

I det här steget kan du sudda bort cirklarna och börja skugga näsan. Som du kan se, använder vi i den här guiden en cirkulär teknik för skuggningen. Det bidrar till en mer realistisk hudstruktur i ritningen. Om du är osäker på vad en cirkulär teknik är för skuggningen, eller om du är osäker på skuggning generellt, kan jag rekommendera min artikel om hur man skuggar med blyerts.

Steg 5: Framhäv iögonfallande områden

Hur ma nritar en näsa från sidan steg 5

Se till att lämna några områden highlightade eller framhävda.

Steg 6: Finslipa din ritning

Hur ma nritar en näsa från sidan steg 6

Här har jag mörklagt några områden samtidigt som jag gått igenom de highlightade områden i teckningen med ett knådgummi. Konturerna har också suddats ut en aning för att göra bilden mer realistisk. Jag använde stompfen för att smälta ihop huden och få den att se lenare ut.

Nu när du har bemästrat hur man ritar näsor från olika vinklar, är det naturliga steget härnäst att lära dig hur man ritar ett ansikte.