Konst

Hur gör man en konstutställning? 6 tips inför planeringen

För dig som är ny konstnär kan det vara en utmaning att planera din egen konstutställning. Att anordna en vernissage skapar inte bara möjligheten att visa upp din konst; det är även en superbra chans att göra ett gott intryck på din önskade publik. För dig kan en utställning vara den gyllene biljetten till en rad olika möjligheter, beroende på vad ditt mål är.

Innan du genomför din idealiska show är det viktigt att veta exakt vad du önskar att få ut av upplevelsen. Är det för att etablera dig som konstnär? Är det för att du vill få till den där första, eller om du redan är någorlunda erfaren, den där avgörande, försäljningen av ett konstverk? Är det kanske bara något du alltid velat göra och vill stryka från din bucket list?

Hur mycket tid och pengar du behöver investera i din konstutställning beror helt och hållet på ambitionerna du har med det hela. Oavsett vad ditt mål med utställning är, har jag i den här artikeln skrivit om sex olika tips på hur du kan planera en konstutställning.

Tips #1: Välj rätt plats för din konstutställning

Utrymmet eller lokalen du använder för att ställa ut din konst kan vara den mest budgetkrävande faktorn och en avgörande del av din konstutställning om du inte är försiktig. Nyckelfaktorer du måste ta i beaktande är den förväntade närvaron, eventuella förbipasserande som spontant besöker din utställning, utrymmets eller lokalens rykte och om det över huvud taget passar stilen och syftet med din utställning.

Vissa ställen kan även lägga till kostnadstillägg för installationsarbete om du vill hänga upp din konst, vilket kan öka dina kostnader avsevärt. Se därför till att överväga hur du ska montera dina konstverk när du väljer var du ska hålla din konstutställning.

Ett bra sätt att utvärdera olika typer av utställningar är att först undersöka det online och ta reda på vilka vernissager det finns i din närhet. Då får du ett hum om det faktiska utbudet av potentiella lokaler för utställningar och kan då samla en lista över alla alternativ som du sedan kan väga mot varandra.

Försök gärna att föreställa dig hur dina besökare kommer att röra sig i ditt evenemangsutrymme. Se gärna till att varje konstverk har sin egen golvyta för visning och håll gångarna fria för att minska risken för överbeläggning. En packad lokal är inte alltid det optimalaste för en konstuställning.

Olika små målningar på en vägg i en konstutställning

Tips #2: Visa upp dina allra bästa verk

Det kan verka vara en självklarthet, men de konstverken du väljer att visa upp kan vara en avgörande faktor i huruvida din utställning blir lyckad eller inte. Att främja dina främsta verk kan göra dig säkrare i dig själv och din konst. Då vet du att du i alla fall har gjort ditt yttersta och kan vara stolt över det du visar.

Det här är din chans att verkligen lysa och visa vem du är. Genom att utlova dina allra främsta verk sätter du även ribban för förväntan inför utställningen. Det ger besökarna ytterligare en anledning att vilja se din utställning och potentiellt återkomma under framtida utställningar.

Oavsett om du är en helt ny konstnär som planerar din allra första utställning i hopp om att etablera en trovärdighet och ett rykte, eller om du är en gammal räv som lanserar en helt ny och unik kollektion, kommer dina allra bästa verk visa vad du verkligen går för.

Tips #3: Välj ett tema

Gör det här till en minnesvärd upplevelse för dina besökare och välj ett tema för din konstutställning. Att bygga en relation mellan konstverken du visar upp ger det en mer kollektiv känsla som blir lättare att förstå. Om du däremot har ett gäng slumpmässiga, orelaterade verk utan ett tydligt tema kommer det inte att kräva det beröm ditt arbete faktiskt förtjänar.

Att etablera ett tema är en annan möjlighet att visa ditt konstnärliga jag och det kommer att ge din publik lite av en bakgrund till konstverken, särskilt om du visar upp abstrakta eller mindre symboliska verk.

Tips #4: Marknadsför din konstuställning

Att sprida budskapet om ditt kommande evenemang och nå ut till så många som möjligt är centralt för en god uppslutning till din utställning. Till en början, utnyttja sociala medier för att täcka de viktiga detaljerna – det här är ett budgetvänligt och effektivt sätt att dela evenemang och bjuda in gäster. Ge en inblick i vad som kan förväntas av föreställningen, men lämna även utrymme för lite nyfikenhet. Om du har en eller två stora delar i din kollektion är detta ett perfekt tillfälle för lite reklam.

Att skapa evenemangssidor online är en annan bra strategi för att organisera ditt evenemang och sprida dess budskap. Att använda en biljettplattform online för att vara värd för din egen konstutställning underlättar även för såväl dina gäster att OSA till evenemanget men också för dig med biljettförsäljningen. Är det aktuellt för dig att sälja biljetter online skulle jag rekommendera att överväga biljettplattformarna Billetto och Magnet som alternativ. Tjänster som dessa, eller även andra typer av biljettplattformar, hjälper dig att ha koll på närvaron så att du kan hantera dina förväntningar på evenemangsdeltagandet och planera för rätt mängd människor.

Tips #5: Sätt ett ansikte på namnet

Din närvaro och personlighet vid ditt eget evenemang gör att dina gäster kan få ut det mesta av att se ditt konstverk. För att göra din utställning till en framgångssaga, presentera ditt bästa jag och var beredd att svara på frågor om dina verk, ge en insikt i din kreativa process till dem som är nyfikna, och bidra på så sätt till en mycket mer minnesvärd upplevelse för alla parter.

Att vara entusiastisk och stärka kontakter med din publik är ett säkert sätt att bygga upp ditt rykte som konstnär, och kommer att lämna ett fantastiskt intryck av både dig och ditt arbete hos dina besökare. De kommer att vara mycket mer benägna att stötta dig i din karriär genom att köpa din konst både under utställningen men även i framtiden.

Tips #6: Sondera terrängen online först

Konstutställningar kan vara kostsamma och tidskrävande evenemang att arrangera. Utan rätt forskning och förberedelse kan det istället kosta dig onödiga pengar och sluta upp som en besvikelse. Om ditt mål är att sälja dina konstverk eller sprida kännedom om ditt arbete eller dig som konstnär, är sociala medier och olika online-sidor en bra början för att sprida budskapet om ditt arbete bland intresserade inom konsten. Investera därför hellre lite tid i att bygga upp ett intresse bland din publik online, innan du bestämmer dig för att arrangera en fysisk konstutställning.

Att ansluta till olika typer av online-plattformer kan ge dig det stöd du behöver och minska behovet av att hålla ett evenemang. När du sedan har etablerat ett namn, om än litet, kommer alla framtida utställningar du eventuellt väljer att ha istället vara roliga och en spännande möjlighet för dig att fortsatt utveckla din karaktär inom konsten.