Växter

8 tips för hur du tar hand om suckulenter (utan att döda de)

Suckulenter är den perfekta krukväxten, speciellt om du inte har gröna fingrar. Lär dig hur du tar hand om de och håller dina växter levande och blomstrande.

Om du gillar att ha växter där hemma bör du veta hur man tar hand om en suckulent. De flesta som har gröna fingrar har nog haft en suckulent en gång i tiden. Suckulenter är utmärkta som första växter ifall du inte har haft hand om växter tidigare och är ovan.

Suckulenter finns i alla former och storlekar och du kan aldrig ha för många stående runt om i din lya. De bidrar även med en väldigt naturlig atmosfär till din inredning och det är även bevisat att de lyfter ditt humör, så varför inte ha en?

Trots att suckulenter är ganska tåliga i sin natur är de ändå ömtåliga om man inte tar väl hand om de. Förhoppningsvis är du inte ute efter tips för att rädda en redan döende växt. Om du är, beklagar vi sorgen. Men om du är ute i god tid, behöver du veta vad du ska göra för att ta väl hand om din suckulent. Är du ute efter några tips? Här går vi nämligen igenom hur du ska ta hand om din suckulent, steg för steg, så att du aldrig behöver oroa dig för att den ska vissna.

1. Se till att dina suckulenter får tillräckligt med dagsljus

Suckulenter älskar ljus och behöver cirka sex timmar sol per dag. Det beror däremot även på vilken typ av suckulent det är du har. Nyplanterade suckulenter kan ta skada i direkt solljus, så du kan behöva introducera de gradvis för full solexponering eller ge de lite skugga med en tunn gardin.

2. Vänd på dina suckulenter ofta så att de får bra med ljus

I övrigt älskar suckulenter solljus. Om de däremot står på exakta samma plats, dag in och dag ut, får de förmodligen inte tillräckligt med ljus på alla sidor. Ett förslag är att du kan rotera suckulenten ofta. Suckulenter tenderar att luta sig mot solen, så om du roterar de hjälper du de att stå upprätt och behålla en rak form. Om dina suckulenter lutar kan det även vara ett tecken på att de måste stå på en plats där de får mer sol.

3. Vattna dina suckulenter olika beroende på årstid

Precis som oss människor behöver suckulenter mer energi när de håller på att växa. Under våren och sommaren trivs växterna och dricker mycket mer vatten än när de vilar på hösten och vintern. En rekommendation är att du testar jorden för fukt med ett finger. Är toppskiktet av jorden torrt är det bra om du vattnar den lite. Övervattning kan däremot döda din suckulent, så se till att inte vattna för mycket och låta jorden torka mellan vattningarna.

4. Vattna dina suckulenter direkt i jorden

Blötlägg jorden tills vattnet rinner ut ur dräneringshålen när du vattnar dina suckulenter. Om din kruka inte har dräneringshål kan du använda mindre vatten. Använd inte en sprayflaska för att vattna dina suckulenter. Små, små vattendroppar kan göra rötterna sköra och löven mögliga. Du kan även placera krukorna i en behållare med vatten och låta vattnet absorberas genom dräneringshålet. När toppen av jorden har blivit fuktig, kan du tar bort krukan.

5. Håll dina suckulenter rena och fina

Dina suckulenterk ommer oundvikligen att samla lite damm på ytan. Dammet kan täppa igen bladen och hämma växtens tillväxt.Torka därför av bladen försiktigt med en fuktig trasa med jämna mellanrum. Du kan även fukta och använda en mjuk pensel för att komma åt svåråtkomliga ställen.

6. Använd en kruka med bra dränering

Suckulenter gillar inte att sitta i dränkt jord. Därför är  dränering viktigt för att förhindra röta. Din kruka bör helst ha ett dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna ut. Terrakottakrukor är idealiska för nybörjare.

7. Plantera dina suckulenter i rätt typ av jord

Suckulenter behöver jord som dräneras. Därför duger inte vanlig krukjord eller jord från din trädgård. Välj kaktusjord eller blanda krukjord med sand, pimpsten eller perlit. Suckulenta rötter är väldigt ömtåliga så var försiktig när du planterar om de.

8. Göda dina suckulenter sparsamt på sommaren

Suckulenter behöver inte mycket gödsel, men du kan göda de lite lätt under vår- och sommarsäsongen. Var noga med att inte övergödsla. Det kan leda till att dina suckulenter växer för snabbt och blir svaga.